PHILHARMONIE

ZUIDNEDERLAND

ZO 15 SEPT ’19

WORD DONATEUR

LIBERATION CONCERT

Op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten klinkt sinds 2006 jaarlijks een muzikaal eerbetoon. Een klassiek concert dat past bij de unieke locatie. Samen herdenken we de gesneuvelde soldaten die in de Tweede Wereldoorlog hun leven gaven voor de bevrijding van ons land. En we vieren de bevrijding van Nederland die in september 1944 vanuit Zuid-Limburg begon.

Het volgende concert vindt plaats op zondag 15 september 2019. Dit jaar vieren we dat we in Limburg 75 jaar in vrijheid leven. Het concert wordt verzorgd door philharmonie zuidnederland en de koren Studium Chorale en het Brabant Koor. Uitgevoerd wordt de 2e symfonie van Mahler.

LAATSTE BERICHTEN

Schrijf de monoloog voor de vrijheid!

| Uncategorized | No Comments

In het kader van 75 jaar bevrijding roept Stichting Margraten Eerbetoon alle Limburgse jongeren tot 25 jaar op tot het schrijven van ‘de monoloog voor de vrijheid’. De monoloog is onderdeel van het programma ‘Vrijheid…

LAATSTE BERICHTEN

PROGRAMMA

15 SEPTEMBER

Vanaf 9:00 uur        Mogelijkheid om begraafplaats te bezoeken
14:30 uur            Alle genodigden hebben hun zitplaats ingenomen*
15:00 – 16:30 uur          Liberation Concert 2019 (geen pauze)

*Vanaf 14:30 uur geven wij ook de zitplaatsen vrij voor bezoekers voor wie geen zitplaats is gereserveerd.

Voor het Liberation Concert is dit jaar gekozen voor Gustav Mahlers’ Tweede symfonie. Het werk is een monument, een pronkstuk in de muziekliteratuur maar bovenal allesomvattend. In anderhalf uur stelt Mahler u bloot aan een achtbaan van emoties. Het is een worsteling met het bestaan, het hoe en waarom van de mensheid. Mahler dwingt u stil te staan bij de overledenen, maar roept uiteindelijk op tot wederopstanding, hoop en eeuwig leven.

Het werk eindigt magistraal met de imposante Finale. Over dit slotdeel schreef Gustav in een brief aan zijn geliefde Alma: “De aarde beeft, de graven barsten open, de doden verrijzen en stromen toe in een eindeloze stoet. De apocalyptische trompetten roepen, maar midden in de doodse stilte denken we in de verte een nachtegaal te horen zingen, als een laatste vage echo van het leven op aarde. Zacht klinkt een koor van heiligen en hemelbewoners.”

Philharmonie zuidnederland en de koren Studium Chorale en het Brabant Koor tekenen voor dit bijzondere concert. Het werk, onder leiding van chef-dirigent Dmitri Liss, zorgt voor een overweldigende luisterervaring en muzikaal eerbetoon aan onze bevrijders. Het aantal uitvoerenden is imposant: 72 zangers en twee orkesten met in totaal 111 musici. De solisten zijn Sarah Wegener (sopraan) en Helena Rasker (Alt).

BEREIKBAARHEID

ADRES Amerikaanse Begraafplaats 1 6269 NA Margraten

MET DE AUTO Komende vanaf de A79 of Maastricht. A79 afslag Cadier en Keer/Vaals. Volg N278 via Cadier en Keer richting Margraten/Vaals. N278 blijven volgen tot aan de Amerikaans Begraafplaats. Op de begraafplaats is voldoende parkeergelegenheid.

Komende vanaf de A76 of Parkstad. A76 afslag 7 (Vaals/Simpelveld). Volg de N281 richting Vaals tot de N278. N278 richting Maastricht via Nijswiller en Gulpen tot in Margraten. Rijksweg richting Cadier en Keer/Maastricht blijven volgen tot aan de Amerikaanse Begraafplaats.

MET HET OPENBAAR VERVOER Lijn 350 richting Aachen Hauptbahnhof of Maastricht, uitstappen bij de halte ‘Militair Kerkhof’. www.92920v.nl.

MET DE FIETS De Amerikaanse begraafplaats is met de fiets goed bereikbaar. U kunt het fietspad nemen langs de N278 Maastricht -Vaals. Bij de begraafplaats is een fietsenstalling aanwezig.

HUISREGELS

Iedereen kan het concert gratis zonder toegangskaart bijwonen. Daarvoor zijn ca. 3500 – niet te reserveren – zitplaatsen beschikbaar. Als u zeker wilt zijn van een zitplaats, word dan donateur. Kom echter op tijd, vanwege het speciale karakter van het concert dit jaar verwachten we veel bezoekers. Er zijn speciale plekken voor mindervaliden en één begeleider beschikbaar. Het concert vindt plaats op de Amerikaanse Begraafplaats en hier gelden een aantal speciale regels. Zo dienen bezoekers zich op een respectvolle en rustige wijze te gedragen en de kruizen te respecteren. We adviseren u uzelf ingetogen te kleden, ook als het warm is (geen korte broek of mouwloze t-shirts). Het maken van audio- en video-opnames van het concert – anders dan geaccrediteerde pers – is niet toegestaan. Honden zijn niet toegestaan.