Uncategorized

Reacties van bezoekers

By september 25, 2017 No Comments

Tijdens het Liberation Concert 2017 op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten werden een aantal bezoekers gevraagd hun rede voor bezoek, hun verwachtingen en ervaringen met ons te delen. Lees hier hun reacties.

 

Sfeer proeven

“Ik ben nog nooit eerder bij het Liberation Concert geweest, überhaupt nog nooit op deze plek. En dat terwijl mijn vader, die helaas overleden is, hier een graf had geadopteerd. Het leek me dus bijzonder om deze plek toch eens te bezoeken en tegelijkertijd het concert bij te wonen. Mijn verwachten werden waar gemaakt, het was namelijk een erg mooi concert en vooral het eerste stuk waarmee het concert geopend werd, vond ik ontzettend indrukwekkend. Dat kwam wel binnen ja. De dames naast me dachten dat het orkest er nog even in moest komen. Maar zoals beschreven in het programmaboekje was dit stuk van componist Olivier Messiaen een muzikale vertaling van hoe het eraan toeging in de concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat verklaart natuurlijk waarom het stuk zo chaotische en bombastisch klonk. Het vertaalde wat mij betreft heel goed hoe zo’n concentratiekamp eruit gezien moet hebben en wat dat als mens met je deed. Heimwee, chaos en de angst voor wat er nog komen zal.


Ook in onze huidige samenleving leven we vaak nog in onzekerheid. Door oorlogen, conflicten, onverwachte aanslagen. Deze plek in combinatie met deze muziek zet je wel aan het denken. Vooral als je die duizenden witte kruisjes ziet staan en de gegraveerde geboorte en sterfdata leest, dan besef je je dat dit allemaal jonge mannen waren van een jaar of twintig die zonder enig eigenbelang voor onze vrijheid hebben gevochten. Een vraag die opkomt: Waar zijn mensen, zowel goed als kwaad, allemaal toe in staat? Daar word je wel even stil van.”

Trouwe fans

“Wij bezoeken regelmatig en met veel plezier de concerten van Philharmonie zuidnederland. Ook het Liberation Concert hebben we al meerdere malen bezocht. We wisten dus wel wat we ongeveer konden verwachten, hoewel er telkens weer andere muziekstukken op het programma staan. Ook tijdens dit concert hebben we weer volop genoten van de prachtige muziek van deze top muzikanten.


Het muzikale programma paste dit jaar erg goed bij het thema ‘Het Begin’ van deze editie in combinatie met deze plek. Bij verlies, een einde, hoort natuurlijk ook hoop en een nieuw begin. Daar staat deze plek ook symbool voor. Er zijn enerzijds vele soldaten gestorven tijdens de Tweede Wereldoorlog in gevecht voor onze vrijheid maar het heeft ons wel die vrijheid opgeleverd. Bij die slachtoffers mogen we dan ook best jaarlijks stilstaan, ze eren en ze herdenken. En het is een mooie manier, vinden wij, om dit middels een klassiek muziekconcert te doen.”

Toevallige passenten

“Wij zijn hier op de Amerikaanse Begraafplaats nog nooit geweest en waren eigenlijk ook niet voorbereid. We komen niet uit de buurt maar logeren bij familie in Eijsden en werden uitgenodigd om mee te komen naar dit concert. Dit moesten we volgens hen toch een keer meegemaakt hebben. We wisten dus ook niet zo goed wat we moesten verwachten. Maar het was een heel bijzonder concert door de combinatie van de muziek, de omgeving en de historie van de plek. De muziek komt dan ook op de een of andere manier extra binnen.


Waarom mensen hier naartoe zouden moeten komen? Ik denk dat het voor onze ‘jongere’ generatie heel belangrijk is om te beseffen dat de mensen die hier begraven liggen voor onze vrijheid hebben gevochten. Ondanks dat het zo lang geleden is en wij ons weinig kunnen voorstellen bij een oorlog, laat deze plek en de betekenis achter de muziek je wel even stilstaan bij wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Ik zou mensen van onze generatie dan ook zeker aanraden deze plek in combinatie met het concert te bezoeken. Grote kans dat wij volgend jaar weer komen.”

Muziekliefhebber

“Ik kom voor het eerst naar het Liberation Concert. Ik ben een muziekliefhebber en kwam speciaal voor Antonín Dvořák’s Symfonie nr 9: ‘Uit de nieuwe wereld’. Een heel mooi stuk dat ik graag ook eens in deze openlucht setting wilde horen. Ik kom hier uit de buurt, uit Mesch en zag dat Philharmonie zuidnederland hier een concert verzorgde dus de keuze was gemakkelijk gemaakt. Mooie muziek van professionele muzikanten op een bijzondere plek, slechts en paar kilometer van huis.


Ik vond het concert erg mooi. Ondanks de openlucht setting kwam de muziek goed tot zijn recht. Ik zat vrij vooraan. Daarbij is het een locatie die je zeker een keer bezocht moet hebben. Ik zou mensen die hier in buurt wonen dan ook aanraden een bezoek te brengen aan het Liberation Concert op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten.”