We mogen terugkijken op een bijzonder geslaagd Liberation Concert. Vele bezoekers wisten gisteren, zondag 17 september, de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten te vinden. En ondanks de slechte voorspellingen mochten we naast de prachtige klanken van Philharmonie zuidnederland, het Brabant koor en de jonge sopraan Jérémie de Rijk ook genieten van de zon.

De muzikanten vingen het concert aan met het bombastische, chaotische maar zeer indrukwekkende stuk ‘Chantes des Déportes’ van Olivier Messiaen. Een componist die zelf heeft ervaren hoe gruwelijk en angstig het eraan toeging in de concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het concert werd vervolgt met de aangename melodieën van Antonín Dvoráks ‘Symphonie nr 9 Uit de nieuwe wereld’ dat prachtig in klank vertaalde hoe na tegenslag ook de kans op een nieuw begin ontstaat. Het concert werd gezamenlijk door philharmonie zuidnederland en het Brabant Koor afgesloten met Leonard Bernsteins Chisester Psalms waarbij de jonge sopraan Jérémie de Rijk een indrukwekkende solo ten gehore bracht.

We danken alle uitvoerende partijen, sponsoren en betrokkenen die ook dit jaar weer samen met ons dit muzikale eerbetoon aan de gesneuvelde soldaten die vochten voor onze vrijheid hebben mogelijk gemaakt. Hopelijk mogen we iedereen ook volgend jaar weer welkom heten bij het Liberation Concert in Margraten!

Foto’s: Johannes Timmermans