Uncategorized

Vijfduizendste soldaat krijgt gezicht

By september 18, 2017 No Comments

Kruis na kruis, naam na naam. Al meer dan 70 jaar kennen wij de namen van onze bevrijders die in Margraten hun laatste rustplaats vonden, maar wie waren zij nu eigenlijk? Met De Gezichten van Margraten krijgen zij eindelijk een gezicht. Door het plaatsen van hun foto’s bij hun graven en namen op de Muren der Vermisten kunnen we hen recht in de ogen kijken. Onlangs werd de foto van de 5.000e soldaat gevonden. Dat betekent dat er inmiddels een gezicht is voor de helft van de in Margraten begraven en herinnerde Amerikaanse soldaten. Al deze foto’s zullen van 2 tot en met 6 mei 2018 wederom op de begraafplaats te zien. Zo houden we de herinnering aan hen levend.

Maar het eerbetoon doet meer dan dat. De Gezichten van Margraten is ook een boodschap voor de toekomst. Als de foto’s één ding duidelijk maken, dan is het wel dat de soldaten die begraven zijn en herdacht worden in Margraten personen waren zoals eenieder ander. Personen met familie, vrienden, een baan, een sport, een hobby en een huisdier. En dus laten de foto’s zien dat iedereen slachtoffer kan worden van oorlog, net zoals zij dat werden. Daarmee roept het eerbetoon ook onvermijdelijk vragen op. Hoe kans vrede en vrijheid behouden worden? En aan wie geven de mensen het door?

De Gezichten van Margraten is daardoor een krachtige ontmoeting met het verleden, maar ook een duidelijk signaal voor de toekomst. Een moment van herdenken, maar ook van reflectie.

Ga voor meer informatie over dit initiatief naar de website van ‘De Gezichten van Margraten/The Faces of Margraten’.